ITMF Anketi, 2023’te Tekstil Tedarik Zinciri İçin Yüksek Envanterin Temel Sorun Olduğunu Gösteriyor

ITMF Anketi, 2023’te Tekstil Tedarik Zinciri İçin Yüksek Envanterin Temel Sorun Olduğunu Gösteriyor

Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu (ITMF), 18. Küresel Tekstil Endüstrisi Anketi (GTIS) sonuçlarına göre, iş durumunun 2021’de başladığından beri yeni bir düşük seviyeye ulaştığını bildiriyor. Yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranları küresel ekonominin ana itici güçleri olsa da, ITMF, 2023’te tekstil tedarik zincirinin temel sorununun marka ve perakende seviyelerindeki yüksek envanter olduğunu öne sürüyor. COVID krizinden sonra dünya genelinde ekonomiler yeniden açıldığında, tüketiciler 2020 ve 2021’in ilk yarısında harcayamadıkları parayı harcama fırsatı buldular. Sonuç olarak, talepte artış oldu ve markalar ve perakendeciler bu baskılanmış talebi karşılamak için siparişleri artırdılar. Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra yükselen enflasyonla birlikte, tüketici mallarına olan talep yavaşladı, ancak stoklar hala çok yüksek kaldı.

ITMF Anket Katılımcıları, Sipariş Kabulünde Azalmanın Onayını Veriyorlar

ITMF 18. GTIS anketine katılanlar, sipariş kabulünün Kasım 2021’den bu yana sürekli olarak azaldığını doğruluyorlar. Ocak 2023’te, gösterge Kuzey ve Orta Amerika ve fiber üreticileri dışındaki tüm bölgelerde ve segmentlerde negatif oldu. Fiber üreticileri, geçen yazdan bu yana ilk kez siparişlerde artış bildirdiler. Önceki yüksek küresel sipariş stokları, marka ve perakende siparişlerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle düzenli olarak azaldı ve Mart 2022’de 3,1 aydan Ocak 2023’te 2,4 aya düştü. Önceki tedarik zinciri kesintilerinin hafifletici etkileri, küresel ticaret akışlarını iyileştirdi ve sipariş stoklarını azalttı, bu da fiber üreticileri ve iplikçileri tarafından çoğunlukla dünya çapında kapasite kullanım oranlarında hafif bir artışa neden oldu.

ITMF Survey Katımcıları, Beklenenden Daha Yüksek Küresel Büyüme Oranı Bekliyor

Beklentiler önümüzdeki altı ay için artıyor ve ankete katılanlar Haziran 2023’te iş dünyası için küresel olarak pozitif düşünüyorlar. ITMF’nin araştırması, tekstil üreticilerinin iki önemli nedenle daha iyi bir durum beklediğini gösteriyor. İlk olarak, Avrupa’da nispeten ılıman bir kış ve enerji fiyatlarındaki (özellikle gaz için) düşüş Rusya’nın Ukrayna’yı istilasından önceki seviyelere geri dönmesi nedeniyle dünya enerji durumunun daha iyi olması. İkinci olarak, Çin’in Sıfır Covid politikasının aniden sona ermesi ve sınırların hızla açılması, Çin ve yurtdışındaki talebi güçlendirmeyi vaat ediyor (daha fazla turist ve mal ithalatı). Her şey eşit olduğunda, küresel ekonomi beklenenden daha yüksek bir büyüme oranı görecektir, bu da küresel tekstil endüstrisine fayda sağlayacaktır.